Nutriție

Semințe de chia | Beneficii si Administrare

Semințe de chia – Ce sunt si de ce sunt considerate un superaliment?

Atunci când vorbim de superalimente, unul dintre cele mai nutritive este cu siguranță reprezentat de semințele de chia. Acestea au un conținut mare de fibre, acizi grași Omega 3 și sunt bogate în proteine de înaltă calitate, minerale esențiale și antioxidanți.

Nu este de mirare că aceste semințe au devenit atât de populare, având în vedere că o cantitate foarte mică poate aduce corpului un aport atât de mare de nutrienți esențiali.  

Principalul avantaj al acestor semințe este faptul că sunt dense din punct de vedere nutrițional, astfel că 28 de grame de semințe de chia au 137 kcal, din care 46% carbohidrați sub formă de fibre, 34% grăsimi și 20% proteine. În plus, acestea sunt bogate în vitamine și minerale, precum magneziu, fosfor, fier, seleniu și calciu.

Semințe de chia – Principalele beneficii

  1. Ajută la pierderea în greutate

Datorită conținutului crescut de fibre insolubile, acestea își măresc volumul în stomac, dând senzația de sațietate. Conținutul de proteine de asemenea ajută la amânarea senzației de foame timp de câteva ore, astel că nu vei fi tentat să mănânci mai mult decât ai nevoie.

  1. Cresc nivelul de energie și metabolismul

Studiile au arătat că prin adăugarea semințelor de chia în dieta ta zilnică, vei reduce nivelul grăsimii viscerale și implicit al celei abdominale. Un alt avantaj este faptul că sunt bogate în carbohidrați cu indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că vor reprezenta o sursă de energie pe tot parcursul antrenamentului tău.

  1. Ajută la creșterea masei musculare slabe

Semințele de chia sunt una dintre principalele surse de proteine vegetale. Fiind bogate în zinc, acestea ajută corpul tău să producă leptina, care este hormonul cheie când vine vorba de reglarea apetitului .

  1. Reglează tranzitul intestinal

De asemenea, fibrele insolubile au un rol esențial în reglarea tranzitului intestinal. Odată consumate, semințele se transformă în stomac într-o gelatină, prin mărirea volumului de aproximativ 10 ori. Astfel, acestea ajută la o mai bună hidratare și îmbunătățesc absorbția electroliților.

  1.  Îți protejează inima

Datorită aportului de acizi grași Omega 3 reglează nivelul colesterolului din sânge și reduc  tensiunea arterială. Prin conținutul bogat în acid linoleic, corpul absoarbe mai bine vitaminele A, D, E și K.

Utilizarea semințelor de chia

Poți folosi semințele atât în stare crudă, cât și hidratate în apă. Le poți adăuga în iaurt, în terciul de ovăz, în smoothie, în sucurile naturale de fructe sau chiar în salate.  Un alt mod de utilizare poate fi în shake-urile pe care le bei înainte sau după antrenament.

Fiind bogate în fibre, este recomandat să bei apă după, deoarece acestea își măresc volumul în stomac. Cantitatea zilnică recomandată este de 1-2 linguri de semințe, de preferat organice.

Semințele de chia nu ar trebui să lipsească din alimentația ta deoarece au un conținutul bogat de fibre, antioxidanți , acizi grași Omega 3, vitamine și minerale de care organismul tău are nevoie. Pe lângă beneficiile asupra pierderii în greutate sau a îmbunătățirii digestiei, acestea joacă și un rol important în prevenția afecțiunilor grave.

 



Raluca Mihaela

Raluca Mihaela

Scriitor si expert

Scopul principal al acestor articole este de a promova un stil de viață sănătos, prin sfaturi și recomandări despre nutriție, sport și un aport de suplimente nutritive. Ele se adresează atât persoanelor care își doresc să slăbească, cât și celor care vor să aibă o viată echilibrată, o stare de sănătate și un nivel ridicat de energie.


Raluca iubeste...


Doreşti să cumperi produsele noastre? Vezi ce oferte ţi-am pregătit la noi pe site. Cumpără Acum